• darkblurbg
    Comomeerappartementen.nl

 Het Comomeer biedt een prachtige omgeving ideaal om te wandelen, mountainbiken, (kite)surfen, zeilen en varen. Het klimaat is er mild, de sfeer is rustig, je vindt hier kleurrijke dorpjes en natuurlijk de indrukwekkende bergen die het meer omhelzen. La Dolca Vita! 

10 redenen voor een vakantie aan het Comomeer

1. Wandelen

Greenway del Lago di Como: een prachtige wandeling langs en door de mooiste villa’s, tuinen en authentieke dorpen aan het Comomeer: https://greenwaylagodicomo.com/en/

 

 

Rifugio di Menaggio (berghut van Menaggio)
Houd je van wandelen, loop dan de prachtige wandeling naar de berghut Rifugio Menaggio. Een pittige klim, maar het uitzicht en drankje bij de berghut maakt het meer dan dik waard. 

           Het uitzicht vanaf Rifugio Menaggio: geweldig!  

 

Een uurtje wandelen later, 400 meter boven de Rifugio Menaggio, het betoverende panorama uitzicht nabij de top van de Monte Grona (1736 mt.) over het Comomeer en het Meer van Lugano.

 

 

De hoogste berg aan het Comomeer: Monte Legnone

Tijdens een actieve vakantie in Noord-Italië in Dorio kun je de hoogste berg aan het meer, de Monte Legnone (2609 mt.), gaan beklimmen. Voor een gedetailleerde beschrijving van de wandeling, zie de volgende link: https://www.comomeeritalie.nl/activiteiten/wandelen/monte-legnone/.

 

2. Fietsen

           Met de mountainbike op de veerboot het Comomeer oversteken: prachtig!   

  

Naast alle watersportactiviteiten, leent het Comomeer zich ook uitstekend voor de sportieve fietser, met name mountainbikers. Rond het centrale gedeelte van het meer zijn er tal van mooie mountainbikeroutes, veelal met prachtige vergezichten over het meer. De routes variëren in moeilijkheid en lengte. Van 15 tot 75km in lengte, van 500 hoogtemeters tot 3000 hoogte meters, rond het Comomeer of door de bergen, bossen en door Zwitserland, voor ieder wat wils. Wij zijn zelf mountainbikers en fietsen regelmatig.  Informeren bij ons mooie routes. 


3. Villa’s 

  • Villa d’Este
    Een van de bekendste villa's aan het Comomeer vind je in Cernobbio, gelegen in het zuidwesten van het meer. Villa d'Este is een residentie uit de 16de eeuw, die in 1873 in een luxe hotel is veranderd. Op afspraak is het bijbehorende prachtige park met de fontein van Ercole en de kleine tempel van Telemaco door groepen te bezoeken tijdens een vakantie in Cernobbio. 
  • Villa Oleandra
    Het Comomeer en dan met name Villa Oleandra zijn onlosmakelijk verbonden met de filmster George Clooney. De ster van films als Ocean’s Eleven en series als ER heeft in het jaar 2001 het huis gekocht. Door de jaren heen heeft hij er regelmatig beroemde vrienden als Matt Demon, Michael Douglas en Catherine Zeta-Jones ontvangen die er met hem genoten van het fijne klimaat, het prachtige uitzicht en vooral de negentiende eeuwse Villa Oleandra zelf.

 

 
4. Eiland Isla Comacina

Veel bezoekers van het eiland Isola Comacina komen er ook voor archeologische bezienswaardigheden die er in de twintigste eeuw zijn blootgelegd. Hieronder bevinden zich de Romaanse basiliek St. Eufemia, het kasteel de S. Pietro in Castello en het museum Antiquarium waar enkele archeologische vondsten worden geëxposeerd. Het eiland Isola Comacina is te bereiken via een taxiboot vanuit Ossuccio.


5. Bezoek de gouden driehoek van het Comomeer

De gouden driehoek van het Comomeer bestaat uit Menaggio, Bellagio en Varenna.

Menaggio

Menaggio ligt aan het centrale deel van het Comomeer. Het is een van de drukstbezochte dorpen aan het Comomeer met een centrale legging. Vanuit gaat de veerboot naar Varenna, Bellagio, Bellano en Como. Menaggio heeft een mooie boulevard en er zijn verschillende pleintjes waar je lekker op het terras kunt zitten. Een van de leukste pleintjes in het dorp is het ‘Piazza Garibaldi’. Dit plein ligt aan de boulevard van Menaggio en midden op het plein staat een mooie fontein. In de zomer heerst hier een relaxte en levendige sfeer. Het oude centrum van het dorp ligt iets verder op de heuvel. In het centrum worden in de zomer regelmatig evenementen georganiseerd zoals de jaarlijkse vuurwerkshow, Menaggio Green en zomercarnaval. Voor een leuk avondje uit ga je naar Lido di Menaggio. Overigens kun je hier in de zomer dagelijks terecht voor lekker eten en goede cocktails. Lido ligt direct aan het Comomeer. Ze hebben een zwembad plus grote ligweide met relaxstoelen.

Bellagio

Dit dorpje wordt ook wel de parel van het meer genoemd door de unieke ligging en is volgens velen het allermooiste dorpje aan het Comomeer. De boulevard van het dorp is gezellig door de restaurants en toeristische winkeltjes. Via smalle straatjes en trappen kun je hier heerlijk ronddwalen. Boven in het dorp staat de San Giacomo basiliek, een prachtige kerk uit de 12e eeuwse gebouwd in de Romaanse stijl. In de kerk zijn verschillende mozaïeken en kunstwerken te bewonderen. Aan de rand van Bellagio ligt één van de mooiste villa’s van het Comomeer; Villa Melzi. Deze villa is privébezit en kan jammer genoeg niet bezocht worden, maar vanaf de boot heb je een prachtig uitzicht op de villa.

Varenna

Varenna is een van de meest kleurrijke en romantische dorpjes aan het Comomeer. De veerboten meren ten noorden van het dorp aan. Vanuit hier loop je over een schitterende boulevard met een wandelpad vol met bloemen em langs een rotswand boven het Comomeer. Via dit pad kom je uit in het centrum met enkele winkeltjes en verschillende restaurants die uitkijken op het meer. Vanaf hier kun je via verschillende trappen een weg naar boven volgen. Je komt dan uiteindelijk uit op het Piazza San Giorgio. Op dit plein is de ‘chiesa San Giorgio’ te vinden, een van de mooiste kerken in de omgeving. Wil je een romantisch avondje beleven, reserveer dan zeker een plekje aan het water. 

Overige plaatsen aan het Comomeer die het bezoeken waard zijn 


6. Como


Het Comomeer is vernoemd naar Como, de grootste stad aan het meer met een centrale ligging. Op slechts 50 km ligt de hoofdstad van de regio Lombardije: Milaan.De Zwitserse grens (Chiasso) ligt op slechts 8 km afstand. Het oude stadscentrum van Como ligt direct aan het Comomeer en is omgeven door een oude stadsmuur. Binnen deze stadsmuur is het historische centrum van de stad, waarvan het overgrote deel autovrij is.

Het centrum van Como kenmerkt zich door een gezellig plein met uitzicht op de Dom van Como. Vanuit dit plein kun je via diverse smalle straatjes het oude stadscentrum ontdekken. Vanaf de boulevard van Como vertrekken diverse rondvaartboten. Vanuit hier kan je met de boot naar veel andere plaatsen aan het Comomeer, maar zijn er ook rondvaartboten die langs de bezienswaardigheden bij Como varen. Vanaf de boulevard van Como loop je in een paar minuten naar het openbare park van de stad. Dit park ligt direct aan het meer en is dan ook een heerlijke plek om even tot rust te komen. Daarnaast is het museum van Alessandro Volta ook in dit park te vinden. Bezoek op grote en gezellige markt aan de Piazza Vittoria, welke elke zaterdag plaatsvindt. Een leuk uitstapje vanuit Como is om per kabeltram naar het hoger geleden dorp Brunate te gaan. Je vertekt vanaf de Piazza de Gasperi en tijdens de oversteek heb je een prachtig uitzicht over de regio en het Comomeer.

 7. Lecco

 

Een leuke stad aan het Comomeer met een prachtige boulevard met diverse terrasjes en restaurants. Als u van winkelen houdt dan zit u goed in Lecco. Het centrum biedt tal leuke winkels en boetiekjes en bent u niet uitgewinkeld, dan kunt u nog naar het grote overdekte winkelcentrum gaan. Bovendien is er elke woensdag en zaterdag een gezellig markt in het centrum van Lecco. Naast dat Lecco een leuke stad is zijn er ook een aantal culturele bezienswaardigheden. Bezoek Museo Manzani: een museum ter ere van een  schrijver van romans: Alessandro Manzani. Daarnaast kunt u de Torre Viscontea bezoeken, deze was vroeger onderdeel van het Kasteel van de Visconti’s. In de achtiende eeuw was het Spaanse Galioen in het kasteel gevestigd. Tegenwoordig worden er tentoonstellingen gehouden in de toren.


8. GravedonaDeze plaats heeft een karakteristiek oud centrum met smalle steegjes, steile trappen, dicht op elkaar gebouwde huisjes. De gezellige boulevard met leuke terrasjes en winkeltjes is onlangs gerenoveerd. Gravedonna was vroeger een belangrijk religieus centrum en dat is nog te zien aan de prachtige kerken: Santa Maria del Tiglio, San Vincenzo, Santa Maria delle Grazie en SS. Gusmeo en Matteo. Aan de oevers van het Comomeer staat het indrukwekkende Palazzo Gallio met zijn vier torens. 


9. Lenno


Dit dorpje ligt in een baai aan het Comomeer, welke wordt gezien als een van de mooiste van het meer. Vanaf de boulevard heeft u een prachtig uitzicht op Bellagio en Villa Balbianello. Deze villa ligt aan de rand van de oever en is bekend omdat deze ooit een decor is geweest voor James Bond en Star Wars fims. In de zomer worden erg regelmatig evenementen georganiseerd in Lido di Lenno.


10. Domaso


Dit oude dorp wat zich kenmerkt door de steile straatjes en doorgangen met bogen is ook zeker het bezoeken waard. In Domaso staat de 18-eeuwse Villa Camilla. de villa doet nu dienst als administratie-kantoor van de gemeente. De binnenkant van de villa is gedecoreerd met fresco’s en de villa is omgeven door een tuin met camelia’s. In de zomer worden er vaak diverse evenementen bij de villa georganiseerd. Midden door Domaso loopt de rivier de Livo, waardoor Domaso als het ware in tweeën gesplitst wordt. Het is mogelijkom deze rivier te belkimmen, onderweg tref je dan meerdere watervallen.


11. Dongo

Deze plaats ligt aan de monding van de rivier de Albano. Het oude dorpscentrum heeft een onlangs vernieuwde boulevard gekregen, vanuit hier heb je een mooie uitzicht over het Comomeer en het vissershaventje. Aan de noordzijde van de rivier de Albano ligt een lange kustzijde langs het Comomeer. Dit is een heerlijk gedeelte voor een strandwandeling of een mooie fietstocht. Langs het fiets-wandelpad tussen Dongo en Gravedona vind je diverse bankjes en picknicktafels. Verder wordt er in de zomer bij Lido de Dongo diverse feestavonden georganiseerd.


12. Bellano


Een gezellige plaats aan het Comomeer. Dwaal door de smalle straatjes in het centrum of bezoek Orrido di Bellano. Hier heb je zicht op een waterval die afkomstig is uit de rivier Pioverna. Al wandelend over de speciaal hiervoor aangelegde brug word je overweldigd door het lawaai water dat hier naar beneden klettert. Meters naar beneden heb je zicht op de Bellano kloof die al zeker vijftien miljoen jaar geleden door erosie is ontstaan. 


Websites